sheherazade
brulezportret
HEADER1
item1a

Als jongste telg van een familie van hôteliers in het Vlaamse badstadje Blankenberge was Raymond Brulez (1895-1972) in meer dan één opzicht een kind van de belle époque. In het hotel-pension van zijn moeder groeide hij op in een frivole omgeving die volkomen atypisch was voor het provincialistische katholieke Vlaanderen van die tijd en van blijvende invloed bleek op zijn leven en werk.

 

Brulez debuteerde met de korte roman André Terval of Inleiding tot een leven van gelijkmoedigheid (1930). Zijn eerste bekendheid in Nederland dankte hij aan de verhalen uit de bundel Sheherazade (1932), die het meest spirituele proza in de Vlaamse literatuur van het interbellum zijn. Brulez’ hoofdwerk is de vierdelige geromantiseerde autobiografie Mijn woningen (1950-1954) waarvan het eerste deel, Het huis te Borgen, werd bekroond met de Belgische staatsprijs voor verhalend proza.

 

Als redacteur van tijdschriften en als literair adviseur en programmadirecteur bij de Belgische nationale radio-omroep speelde Raymond Brulez gedurende een kwarteeuw een bijzondere rol in de bevordering van de literaire contacten tussen Nederland en Vlaanderen.

 

Gelukkig en vol droefenis. De werelden van Raymond Brulez is opnieuw geen conventionele literaire biografie. Behalve het verhaal van een intrigerend schrijversleven is het boek een levendig tijdsbeeld, een verrassende inkijk in de pionierstijd van de Vlaamse radio-omroep en in de cultuur- en zedengeschiedenis van de eerste helft van de twintigste eeuw.

 

Klik hier voor meer informatie en om het boek te bestellen.

Gelukkig en vol droefenis
item1b

Rik Van Cauwelaert op Actua TV (2016) in gesprek met Joris Van Parys over de biografie Gelukkig en vol droefenis. De werelden van Raymond Brulez.

Huisterborgen
ontwerpaugustus
item3

Gelukkig en vol droefenis.
De werelden van Raymond Brulez

Uitgeverij Houtekiet

Omvang 544 blzn

Afwerking gebonden
met stofomslag

ISBN 978 90 8918 383 6

Voor het eerst
verschenen 2015

Verkoopprijs € 49.99

 

Sheherazade

Uitgeverij Houtekiet

ISBN 978 90 8924 406 2

Verkoopprijs € 12,99

 

Het huis te Borgen

Uitgeverij Querido, 1975